KollégiumÁltalános IskolaX. Müller Ferenc Nemzetközi Kémiai EmlékversenyNeumann VersenyBélap Online

NTP-MTTD

NTP-MTTD

2022. Szeptember 14.

A 2019/2020-as tanévben az előző évhez hasonlóan újra elindítottuk a természettudományos tárgyak iránt érdeklődő tehetséges diákoknak szóló programunkat. A program fő elemeként valósítottuk meg a „Szekszárdi-dombság rejtett kincsei” szakkört hetente egy alkalommal.

A járványügyi helyzet következtében a szakkör 2019 tavaszán megszakadt majd a következő tanév elején az őszi időszakban folytatódott. A szakkör során természettudományos tantárgyakhoz kapcsolódó témakörök váltakoztak.

Az évet egy terepbejárással kezdtük, ahol a kiválasztott érdeklődő diákokkal a Szekszárdi-dombság (Parászta völgy) növényvilágát tanulmányoztuk és növénycönológiai felmérést végeztünk. A Parászta-patakhoz később a vízvizsgálati témánk keretében tértünk vissza, amikor a vízszennyezés mértékét és a patak élővilágát, elsősorban a makrogerinctelen faunát, tanulmányoztuk. A környezetvédelmi vizsgálatokat a természettudományos laborunkban végeztük. Az időjárási események vizsgálata során a diákok a laborban és a terepen is megismerkedhettek többféle meteorológiai mérési módszerrel.

A dombság állatvilágát megfigyeléssel, csoportmunkában végzett kutatásokkal és előadások formájában tanulmányozták a diákok. Egyik legnépszerűbb foglalkozás volt most is a madárbefogás, ahol a madárvonulás kutatásról hallhattak és részt vehettek egy tudományos célú madárhálózáson.

Az őszi időszakban nagyobb hangsúlyt kaptak a földtani, kőzettani vizsgálatok. A digitális terepasztal használatával a dombság felszínének modellezése és a különböző felszínformáló jelenségek látványos megjelenítése tette izgalmassá a szakköri programot. A rovarhotel elkészítésére is az őszi időszakban került sor.

Szintén ősszel került sor a két napos tanulmányútra a Kelet-Mecsek területén, melynek során számos földtani, geológiai és faunisztikai megfigyelést végeztünk és bejártuk a terület jellegzetes tájait. Első nap délelőtt Magyaregregy előtt szálltunk le a buszról és gyalogoltunk be a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található Vörösfenyő kulcsosházig. Innen a csomagjaink lepakolása után tovább indultunk a várvölgyi geológiai tanösvényre, amelyet végig járva számos kőzettani és földtani információval gazdagodtak a diákok.

Utunk során megtekintettük a Máré várát, majd a tanösvény második részéről indultunk vissza a kulcsosház felé. Másnap a cigány-hegyi kilátó felé vettük az irányt és a nem túl kedvező időjárási körülmények ellenére a csapat lelkesen járta végig a Síngödör nehéz terepét. Itt elsősorban a látványos meredek falú szurdokvölgy jellemzőivel, élővilágával ismerkedhettek meg a diákok. A tanulmányi út tartalmas és izgalmas volt, a diákok nagy örömmel emlékeznek vissza erre a két napra.

„Fedezzük fel együtt a Szekszárdi-dombságot!” program beszámoló 2018/2019

A Szekszárdi-dombság felfedezése a tanév elején egy terepbejárással kezdődött, ahol a Remete-forrás környékének élővilágával ismerkedtek a diákok. Ezt követően minden héten kedden délután (esetenként csütörtökön) két órás foglalkozásokat tartottunk. Foglalkozásaink során tanulóink megismerkedhettek a Szekszárdi dombság legfontosabb növényeivel, állatvilágával, felszíni formáival, az éghajlat elemeivel és vizsgálatával, valamint a környéket érintő környezetvédelmi problémákkal. Belekóstolhattak a biokertészkedés gyakorlatába, testközelből megtapasztalhatták a madárgyűrűzés szépségeit és viszontagságait. Nagy hangsúlyt fektettünk a terepi munkára, saját mérések végzésére, egyéni tapasztalatok és következtetések levonására. Az egész tanéven átívelő szakkör eredményeiről, tapasztalatairól a diákok folyamatosan készítettek fényképes dokumentációt.

A téli foglalkozások során saját társasjátékokat készítettünk, amit a résztvevők a kiállításon ki is próbálhattak. A környék egyik kis szegletét kiválasztva készítettük el terepasztalunkat, amelyen a terület felszínformáiról, szerkezetéről és élővilágából adtunk ízelítőt. A szakkör kiemelkedő eseménye volt az április elején lezajló két napos szegedi tanulmányi kirándulás, melynek keretében a diákok meglátogatták a füvészkertet, megfigyelhették a vadaspark lakóit és tanulmányozhatták a Fehér-tó élővilágát. A kiránduláson 15 diák és 2 pedagógus vett részt. A tanév vége felé május 30-án nyitottuk meg kiállításunkat „Diákszemmel a természetben” címmel a Neumann-teremben. A kiállítás anyaga a szakkörön résztvevő diákok munkáiból állt össze. A szakkör zárásaként Sötétvölgybe kirándultunk, ahol a diákok testközelből ismerkedtek a helyi állatvilággal (elég sok szúnyogcsípéssel tértünk vissza). A programról és a szakkör életéről készült egy rövid összefoglaló videoanyag.

A résztvevő diákok több osztályból (9.ANY/AJKP, 9.B, 10.A, 10.C, 11.A) kerültek ki. A foglalkozások és a programok négy pedagógus aktív közreműködésével zajlottak (Barocsai Zoltán, Kovács-Papp Anikó, Maros Tünde, Somogyvári Orsolya). Több külsős szakértő is segítette a munkánkat (madárgyűrűzéskor, terepasztalkészítéskor). Emellett köszönjük a segítséget Káldi Bernadettnek, Mehicic Benjaminnak, Matus Jánosnak és Pesti Dávidnak is, akik nagyban hozzájárultak a program sikeres lebonyolításához.

A szakkört és a programot a Nemzeti Tehetség Program keretén belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta (a pályázat azonosítószáma: NTP-MTTD-18-0154). A pályázat megvalósítási időszaka 2019. június 30-án lezárult.

A beszámoló letölthető PDF formátumban az alábbi hivatkozáson.

A kiállításon közzétett fotókat készítették:

  • Herceg Olivér 9. B
  • Kovács László 11. A
  • Máté Vivien 10. A
  • Monostori Roland 10. C
  • Schobloher Patrik 9. B
  • Theil Zsófia 10. C

Hivatkozások:

© 2023 Copyright | ibela.hu | Minden Jog fenntartva.
Látogatók: 349300