KollégiumÁltalános IskolaX. Müller Ferenc Nemzetközi Kémiai EmlékversenyNeumann VersenyBélap Online

Iskolatörténet

1967-79. Igazgató: Kőnig István

A Garay János Gimnáziumból átköltöztetett 7 osztály birtokba veszi az újonnan felépült épületet, amely Erdélyi Zoltán Ybl-díjas építész tervei alapján készült, a Tolna megyei Építőipari Vállalat kivitelezésében. 1970-ben vette fel az intézmény a Rózsa Ferenc Szakközépiskola nevet. Az iskolaépületben ekkor egy műhelyterem volt, az igényeknek megfelelő tanműhelyt 1972. decemberében adták át. A képzési irányokat gyakran változtatták a következő években is:

 • szőlész-borász,
 • elektroműszerész,
 • mechanikai-műszerész,
 • finommechanikai műszerész,
 • gépész.

Jelentős volt a levelező oktatás, több kihelyezett tagozatot is működtetett az iskola.

1979-81. Igazgató: Babai Zoltán

Új szakok indultak rövid időre:

 • háztartási gépszerelő,
 • villamosgép-szerelő.


1981-1991. Igazgató: Péter Mihály

1985/86-ban ismét új szak indult a megszűntek helyén:

 • épületgépész
 • épületgépész technikus
 • általános gépszerelő

A főépületben - a klubszoba helyén - újra műhely létesült. A nagy létszámú korosztályt az iskola csak úgy tudta fogadni, hogy új tantermeket alakított ki: kettőt a kollégiumi lakásokból, egyet a 2. emeleti zsibongóból. Az iskola neve 1991-ben Rózsa Ferenc Szakközépiskoláról Műszaki Szakközépiskola és Technikumra változott.


1991-1992. Megbízott igazgató: Ignácz György

Folytatódik a régóta tartó harc az iskola és a képzési irányok fennmaradásáért. Elhatározás születik egy műszaki fakultációs gimnáziumi osztály indítására. Az oktatott szakok iránt tovább csökken az érdeklődés.


1992- 2002. Igazgató: Póla Károly

A jelentkezések radikális csökkenéséből levont következtetés alapján történt döntés az iskola képzési irányának megváltoztatására, illetve kísérletet tett a tantestület az érettségi utáni elektronikai technikusképzésre. Az utóbbira nem volt számottevő érdeklődés.

 • 1992. őszén 2 szakközépiskolai - 1 gimnáziumi első osztály kezdett.
 • 1993-ban már csak 1 szakközépiskolai és 2 gimnáziumi osztály indult.
 • 1993-ban vette fel az iskola I. Béla Árpád-házi király, a szekszárdi apátság alapítójának nevét. Ekkor készült el az iskola új zászlója, melyet Schubert Péter grafikusművész tervezett. A hímzést Németh Pálné népi iparművész és Hutai Kázmérné hímzőasszony készítették.
  Ekkor került a bejárati tér falára I. Béla domborműve, Szatmári Juhos László szobrászművész alkotása.
 • 1995-ben I. Béla Emlékplakett alapításáról döntött a tantestület.
 • 1996-ban bejegyeztettük a bíróságon az I. Béla Alapítványt.
 • 1996-tól a 2 gimnáziumi osztály mellett 1 informatikai szakközépiskolai osztályba is volt felvételi lehetőség. Azóta ez az arány maradt.
 • 1997 őszéig jelentősen korszerűsödött az iskolaépület belül is, és elkészült a jó hőszigetelést biztosító, színes külső burkolat.
 • 1998-ban megpróbálkoztunk az érettségi utáni gazdasági informatikus képzés meghonosításával. Ez egy év után átalakult szoftverüzemeltető képzéssé. 2002 tavaszán végzett az utolsó osztály (A kormány kivette a nappali képzési lehetőségek közül ezt a szakmát).
 • 2001-ben Az iskola megszerezte a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet minősítő oklevelét ISO 9001
 • A 2002 / 2003-as tanévben szünetel az érettségi utáni képzés.


2002. Augusztus 1-től Igazgató: Hajós Éva

Az iskola profilja kezdetben nem változott, továbbra is két gimnáziumi és egy középiskolai osztály indult évente.

A 2002/2003-as tanévben megújítottuk iskolánkban a helyi tanterveket, és 2003. szeptemberétől - a kétszintű érettségi bevezetésére készülve - az emelt szintű képzésben - magyarból, történelemből és matematikából külön csoportban, a többi választott tantárgyból továbbra is plusz órákban - vehettek részt a tanulók.

A 2003/2004. tanévben indult az informatikai statisztikus és gazdasági tervező két éves felsőfokú OKJ képzés a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karával együttműködve. A tanév végén először haladta meg az iskola tanulmányi átlaga a 4 egészet. Ebben a tanévben a nevelőtestület új pedagógiai programot alkotott.

A 2004/2005. tanévben iratkoztak be utoljára tanulók az informatikai szakközépiskolai osztályba, a képzés ettől kezdve fokozatosan megszűnik. Ugyanebben a tanévben jelent meg iskolánkban az öt évfolyamos nyelvi előkészítő osztály. 2004 decemberében rendeztük meg az első Általános és Középiskolások Neumann János Nemzetközi Programtermék Versenyét. 2005. május-júniusban sikeresen lezajlott iskolánkban az első kétszintű érettségi vizsga. Az emelt szintű érettségi vizsgák is kiemelkedően jól sikerültek.

A 2005/2006. tanévben már csak gimnáziumi osztályok indultak, ezzel a képzési profilunk letisztult. Elindítottuk a középfokú, integrált ügyfélkapcsolatok asszisztense OKJ képzést az intézményben. Ebben a tanévben iskolánkban a HEFOP 3.1.2. program keretében elkezdődött a kompetencia alapú képzés bevezetése.

A 2006/2007. tanévre az addigi három helyett négy gimnáziumi osztályba jelentkezhettek iskolánkban az általános iskolát végzett tanulók.

2007/2008-as tanévben a Pécsi Tudományegyetem Pollack  Műszaki Karával együttműködve indítjuk folyamatosan a műszaki informatikai mérnökasszisztens képzést, valamint segítségükkel lokális oktatóközpontjává váltunk a Cisco Hálózati Akadémiának, amely nemzetközileg elismert a hálózatfejlesztő szakemberek körében.

2008/2009-es tanévben  intézményünk az integráció során új nevet kapott: I.Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda.

2008. szeptemberében az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól pályázati úton elnyertük a „Tehetséggondozó Középiskola” címet.

© 2024 Copyright | ibela.hu | Minden Jog fenntartva.
Látogatók: 500953