Megyei Környezetvédelmi Vetélkedő 2018

mkv-plakat2018. december 12-én hagyományosan idén is megrendeztük a Megyei Környezetvédelmi Vetélkedőt Tolna megye általános-, és középiskolásai számára, ezúttal "Sok víz lefolyik még a Dunán!" címmel. A verseny keretében Tolna megye természetes vizeinek élővilága és vizeinkkel kapcsolatos környezetvédelmi problémák kerültek előtérbe. A vetélkedőt gimnáziumunk a Tolna Megyei Önkormányzat támogatásával valósította meg.

A versenyre összesen 30 háromfős általános- és középiskolás csapat jelentkezett, melynek első fordulójában egy feladatlapot kellett kitölteni a döntőn való részvételre pályázóknak. A 11 legjobban teljesítő csapat vett részt a szóbeli fordulón, amely 2018. december 12-én került megrendezésre gimnáziumunk Neumann-termében.

A szóbeli forduló változatos feladatokból állt: A csapatok forgószínpad szerűen három helyszínen mérték össze tudásukat. A Neumann-teremben bemutatták a csapatok az előzetesen elkészített kutató munkájukat melyben egy lakóhelyük közelében található patak, tó élővilágát, környezetvédelmi problémáit dolgozták fel. Sok nagyon érdekes, alapos előadást láthattunk. Ezzel párhuzamosan a gimnázium természettudományos laborjában folytatódott a megmérettetés, ahol vízmintákat kellett vizsgálniuk a résztvevőknek. A harmadik helyszínen számítógépes feladat várta a csapatokat. A második egységben egy közös képfelismerés és tesztkérdéssorra került sor. A csapatok alaposan felkészültek, ügyesen megoldották a feladatokat. A zsűri tagjai Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Baloghné Gaál Zsófia okleveles környezetmérnök gimnáziumunk tanulója Nyikos Dániel voltak. A verseny végén a szóbeli döntő minden résztvevője értékes könyv- és tárgyjutalomban részesült. A vetélkedő általános iskolai kategóriáját a Szekszárdi Baka István Általános Iskola Leopárd csapata nyerte, míg a középiskolás kategóriában a Bátaszéki II. Géza Gimnázium Gézások nevű csapata bizonyult a legjobbnak.